Sokszor elbízzuk magunkat…

Sokszor elbízzuk magunkat PIC-en (Perinatális Intenzív Centrumban) dolgozó ápolóként, ha babák ellátásáról, újszülöttgondozással kapcsolatos kérdésekről van szó. „Ezt csinálom minden nap, csak tudom, mi a legjobb a gyermeknek!” Biztosak lehetünk ebben? Már tudom, hogy a válasz egy határozott és egyértelmű NEM.

Minden nap tanulhatunk és tanulnunk kell valami újat. Erről szól a szakmánk, erről kéne, hogy szóljon az életünk. Ez a tanulási folyamat nem minden esetben világmegváltó fontosságú, az sem biztos, hogy a mindennapi munkánk során releváns, de ha integrálni tudjuk azt a munkafolyamatainkba, vagy időről időre elő tudjuk venni, és alkalmazni tudjuk kirívó esetekben, akkor már megérte erőfeszítést tenni.

Nos, a Stresszmentes újszülött- és koraszülött ellátás workshop keretein belül ezen tudás-skála majd minden szegmenséből sikerült szemezgetnem a két nap alatt! Volt az hallottak közt, amit már tudtam, volt, amit már hallottam, de még nem értettem teljesen, így jó volt beszélni róla, és kaptam teljesen új, és a későbbiekben nagyon hasznos információkat egyaránt. Lehetőségünk volt megvitatni kényes, vagy idejétmúlt gyakorlatokat mind az újszülöttek ellátásával kapcsolatban, mind pedig a koraszülött ellátás gyakorlatából, megfelelő háttérinformációt kaptunk ellátási stratégiákról, és ami számomra fontos, hogy ezen ellátási stratégiák, gyakorlatok mind evidence based, azaz bizonyítékokon alapuló forrásból származnak.

Előadóink rendkívül kedvesek és emberközeliek voltak, akik minden felmerülő kérdésünkre megfelelő felkészültséggel és háttértudással válaszoltak, ami pedig még izgalmasabbá tette ezt a két napot, az a résztvevők sokszínűsége és ezzel együtt ezerszínű tapasztalata volt. Ugyanúgy tanítottuk egymást, ahogy tanított minket Judit és Petra! Bár időnk rövid volt, és néha kicsit sokat csapongtunk egy-egy témával kapcsolatban, mégis azt érzem, sokkal gazdagabban jöttem el, mint ahogy odamentem az első nap reggelén.

Mikor először megkérdeztek, miért jelentkeztem a képzésre, határozottan válaszoltam, hogy a Melletted a Helyem egyik alelnökeként, valamint a koraszülött-ápolás korszerűsítéséért küzdő csapat elkötelezett tagjaként számomra kiemelt fontosságú, hogy ismerjem azokat a képzéseket, ahol a szakemberek, szakdolgozók szélesíthetik tudásukat annak érdekében, hogy őszinte szívvel tudjam ajánlani azokat. Ám végül ennél sokkal többet is kaptam ettől a képzéstől. Ahogy múlnak az évek, és egyre több időt töltök beteg babák életéért aggódó családok körében, egyre jobban szomjazom egyrészt azokat a kommunikációs stratégiákat, valamint megküzdési lehetőségeket, melyekkel az egyik oldalon közelebb kerülhetek a család érzelmeihez, megérthetem azokat, és enyhíthetem gyászukat, fájdalmukat és a feszültséget, ami napról napra kíséri őket. Másrészről viszont figyelhetek saját, és munkatársaim lelki jól-létére, eltávolíthatom magunkat munkahelyünk fojtogató stresszétől, és lassíthatom a kiégési folyamatot. Ez a képzés segített kicsit mindkét oldalról beletekinteni a megoldási stratégiákba, megmutatta azt az utat, amire rá kell lépnem, annak  érdekében, hogy a jövőben a magyar koraszülött-ellátás eredményeként boldog családok születhessenek a legkevésbé stresszes körülmények között, valamint, hogy a koraszülöttekkel foglalkozó szakemberek a legkevesebb veszteségélménnyel, alacsonyabb sztressz-szinttel, avagy hatékonyabb megküzdési lehetőségekkel vágjanak neki mindennapjaiknak.


Gross Dorottya diplomás ápoló
a Melletted a Helyem Egyesület alapító tagja
www.mellettedahelyem.hu