Ha nem fogod be, ki fogunk ütni!

Aki nem élte át, talán nem is hiszi el, milyen durva dolgokat mondanak egyes orvosok szülés közben a nőknek... Mit szólsz ehhez? „Ha jó kislány lettél volna, és elfogadod az epidurált, megmaradt volna a méltóságod.”
A chicagói művész, Michelle Hartney, a saját rossz szülésélményétől vezérelve elhatározta, hogy vizuális formában "elmeséli" azt a sok szóbeli bántalmazást, amelyet nőknek szülészorvosuktól kellett elviselni: csúfolódást, agressziót, fenyegetést és még sok mást.  Michelle projektet indított  Szülések Szavai címmel. 

 - A művek létrehozásához az Improving Birth’s #BreakTheSilence (Javuló Szülések #TördMegACsendet) kampányából merítettem, - mondja Michelle,  - amelyben nők és asszonyok mesélik el az orvosaiktól elszenvedett sértéseket. Ezt követően kórházi szövetekre és anyagokra hasonlító vászonra varrtam ezeket a szavakat.

 -Az én műveim nem azt üzenik, hogy az orvosok vagy a kórházak rosszak. Azt üzenik, hogy a nőknek fontos jól informáltnak lenniük, amikor szülni mennek.

Művek:

„Még csak 17 éves vagy, mostantól tedd szépen össze a lábad.”

 

„Ha nem fogod be, ki fogunk ütni.”

 

„Ez oké, de nem fogom végignézni, ahogy szétreped a segglyukad.”

 

„Szedd már össze magad és tedd magad túl rajta.”

 

Michelle egy Chicagóban élő, rendkívül sokoldalú művész, aki a nők egészségétől a hősök koncepciójáig, a szeretet és a kozmosz témáival is foglalkozik. Fával, vászonnal, talált tárgyakkal és számos más anyagtípussal dolgozik, hogy az üzeneteit minél hatékonyabban tudja átvinni. Fontos számára, hogy a művészet eszközeivel fogalmazzon meg fontos üzenetetek különböző szociális témákban.

 

A cikk a http://womenyoushouldknow.net  anyagának fordítása.

 

Fordította: Szirtesi-Nagy Réka