Festmények a gyógyulásért

Karácsonyi csodaként egy több tíz éves álom valósult meg az Uzsoki Utcai Kórház Tüdőosztályán. Az osztály főnővére, Szegedi Krisztina („Kicsi főnővér”) már gyermekkorában elhatározta, hogy ápoló lesz és nem szeretne fehér kórházi falak között dolgozni. Úgy gondolja, hogy a színek életet hoznak az ágyhoz kötött betegek közé, ezért ő például sosem fehér ruhában dolgozik, hanem színesben.

A PAF Alapítvánnyal már régi, jó kapcsolata van az Uzsoki Utcai Kórháznak. A tüdőosztály dolgozói részt vettek PAF tréningen, Kicsi főnővér segített önkénteseiket kiképezni betegágy melletti segítő mentálhigiénés beszélgetésre. A szakmaiságon túl erős emberi kapcsolat is kialakult az osztály dolgozói és a PAF önkéntesei között.

A főnővér (a képen) álmát meghallva a PAF elkezdett azon dolgozni, hogy a vágy valósággá váljon.

A PAF rátalált a Central Médiacsoport egészségügyi témájú magazinjainak és honlapjainak szerkesztőcsapatára. Lelkesítette őket a lehetőség, hogy pozitív érzelmeket varázsolhatnak a kórház falai közé, ezzel segítve a betegek gyógyulását. Kreatív szakemberek, újságírók, tördelők, szerkesztők szenvedélyesen vágtak bele a festés előkészületeibe. Terveket készítettetek, inspiráló képeket kerestek  az interneten a nagy napra. Az osztály dolgozóival találkozva, együttgondolkodva lépésről-lépésre alakították ki a festés koncepcióját.

A lelkes csapat már összeállt. Már csak a festékek, vásznak és eszközök hiányoztak. Ekkor a Generali a Biztonságért Alapítvány sietett a segítségünkre. Támogatásuknak köszönhetően mindent be tudtunk szerezni a nagy napra Zolitól, aki Nagykovácsiban készít képkereteket és árul festékeket. A küldetésünket meghallva ő is az ügy mellé állt, és ingyen kiszállított mindent az Uzsoki Kórházba a festés napja előtti szombaton az esti órákban. Így már minden készenállt.

A festés napján a résztvevők kis csoportokba szerveződtek. Összesen hat kép készült négy csoportban. A téma a négy évszak váltakozása.  Jó volt látni, hogy sok profi kreatív, vidám médiamunkást, akik a jó ügy érdekében dolgoztak.  A képek elkészítésébe – még ha csak pár ecsetvonás erejéig – a főnővér is bekapcsolódott. Kicsi nővér egyébként teljesen titokban tartotta a projektet. Amikor az osztály orvosai megérkeztek a festés helyszínére, könnyekig meghatódtak a szebbnél szebb képek láttán.

A lelkes csapat tagjai a nap végén hóna alá kapták a vásznakat, és Picasso kalandjait megszégyenítő látványt nyújtva végigsétáltak a kórház folyosóin és udvarán, míg végül elhelyezték a képeket a Tüdőosztály kórtermeiben. A betegek közül néhányan elérzékenyültek, ahogy a fehér falak ott előttük teltek meg élettel és színekkel. Megható jelenetekkel zárult a nap.

A főnővér gyermekkori álma vált valóra a festmények által.  Az osztály dolgozói számára is más olyan munkakörnyezetben dolgozni, ahol melegség és szeretet árad a képekből.

Gondoljunk bele, hogy hetekig bent kell feküdnünk az osztályon (sokszor súlyos betegséggel). Teljes más az üres falat nézni, mint színes festményeket a természetről, a külvilágról, az életről.

A Central Média csapata társadalmi szinten is fontos dolgot tett az emberibb egészségügyért. Felnőtt kórházi osztályon ez volt az első művészeti alkotást készítő projekt az országban, így ez az összefogás úttörőnek számít a magyar egészségügyben.

A PAF Alapítványban az a célunk, hogy a betegek és a dolgozók számára egyaránt emberibb hellyé tegyük a kórházakat. Olyan kapcsolatokat és fizikai környezetet alakítsunk ki, ahol jó dolgozni és könnyebb gyógyulni.

Darwish Diana