Miért Patch Adams?

Patch Adams számunkra példaértékű, igazi történelmi személyiség. A jókedvet, a személyességet, az emberséget jeleníti meg a gyógyításban, és rámutat arra, hogy az intézményi rendszer működése hogyan hathat mindezek ellen.

Patch Adams tevékenysége, mai napig tartó intenzív jelenléte a világ egészségügyi rendszereiben, mint élő lelkiismeret, nap mint nap emlékeztet minket arra, hogy miről szól a gyógyítás valójában és hogy amikor a gépiesség elveszi a teret az emberségtől, akkor ott a legmodernebb feltételek között is elvész gyógyulás képessége.

A gyógyítás egy kapcsolat: két vagy több ember közötti együttműködés kiteljesedésének gyümölcse. Az intézmény, a folyamatok, a diagnosztikai berendezések, a protokollok, még a szakértelem is csupán ezt  szolgáló technikai kellékek. A gyógyuláshoz bizalom kell. A bizalomhoz pedig egy szempár, amiben meg lehet kapaszkodni. Betegként meg kell tudnunk kapaszkodni a gyógyító, az ápoló, a betegfelvevő, a „műtős fiú”, a betegmozgató, a gyógytornász, a pszichológus, az altató orvos és minden egészségügyi dolgozó bíztató tekintetében, mosolyában, empatikus mondataiban, felénk fordulásában.

A kirobbanó sikerű életrajzi film (lásd még: PORT.hu) erről szól. A fiatal orvos Patch Adams érzés- és gondolatvilága ütközik benne az amerikai állami egészségügy abszurd logikájával és figuráival. Tükröt tartani egy rendszernek mindig bátor dolog, de segítségnyújtásban példát mutatni nap, mint nap, és dolgozni hitünk szerint fáradhatatlanul, ez az, ami Patchszemélyében követendő példaként áll előttünk.

Mi, a PAF létrehozói, a Patch Adams ihlette magyarországi civil mozgalom és alapítvány alapítói, azt tűztük ki célul, hogy az Alapítvány segítségével, civilként és szakemberként segítünk úgy formálni a magyar egészségügy működését, hogy a benne dolgozókat és az igénybevevőket is támogatjuk szaktudással, visszajelzésekkel, párbeszéddel, konkrét és testreszabott fejlesztési folyamatokkal.

Az orvos kezel, a személyes kapcsolat gyógyít. Hiszünk az orvos-beteg kapcsolat gyógyító erejében és a pozitív visszajelzések megerősítő szerepében.

"Bizonyított, hogy a rendszeresen köszönetet, hálát kifejező embereknek sokkal jobb az egészségi állapotuk, és kevesebbet bosszankodnak, mint mások. Próbáljuk csak ki: keressünk legalább öt olyan dolgot, amelyekért igazán hálásak lehetünk. Írjunk levelet valakinek, akinek hálásak vagyunk, és ezt heti rendszerességgel műveljük tíz héten át. Egyszersmind írjuk fel naponta a bosszúságainkat. Azt fogjuk tapasztalni az önkísérletben, hogy csökken a bosszúságok száma, és növekszik a jó közérzetben eltöltött idő. Pozitív adalék, hogy akinek egyszer valamit megköszöntünk, vagy kifejeztük iránta hálánkat, ezt követően egészen másként fog velünk viselkedni. De a kommunikáció nemcsak vele javul, hanem hólabda effektusként másokkal is, mert a jó érzéseket hordozó ember könnyebben ad pozitív érzelmi üzenetet másoknak." Prof. Dr. Bagdy Emőke: Hogyan lehetnénk boldogabbak?

Küldetésünk

Működésünk során az egészségügyi intézményeket és az ott dolgozókat szervezetfejlesztési módszerekkel támogatjuk annak érdekében, hogy jobb szolgáltatást nyújtsanak, jobb munkahellyé és emberi közösséggé váljanak.

Az egészségügyi intézményeket igénybe vevő embereket abban segítjük, hogy sokkal felkészültebben, tudatosabban, ugyanakkor együttműködve vegyék igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat.

Az én történetem

Küldd el nekünk pozitív történetedet!

Írj nekünk!

videoblog

Mezei Andrea a PAF-ról

 

Ilyen világot szeretnénk mi is
forrás:YouTube

Támogatás