A nagy együttérzés teszt

(Kedves vagy, együttérző vagy csak kompetens?)

Amikor egy hétig feküdtem Új Zéland egyik nagy közkórházában, ráébredtem, hogy nem jár különleges bánásmód a doktorból lett beteg számára. Tervezett műtétem volt. A nővérek többsége nem tudta, hogy orvos vagyok, hogy ebben a kórházban dolgoztam régebben, és hogy egy időben az intézmény minőségi és biztonsági tanácsadója voltam.

A sebészet egyik négyágyas szobájába feküdtem be. Egyedül az ágyam köré húzott függönyt láttam, de mindent hallottam, ami a szobatársaim ágya mellett elhangzott. Az altatás és a műtét remekül zajlott. A háromórás hasi műtét délutánján ettem, ittam és sétáltam. Két nappal a műtét után hazamehettem volna, ha nem jön közbe egy sor húgyúti komplikáció, katéterekkel, szepszis közeli állapottal, amelyek miatt bent kellett maradnom infúziós antibiotikus kezelésre. A kúra hatékony volt, minden rendben!

A kórházban töltött hét nap alatt, számtalan nővér munkáját megfigyelve lehetőségem adódott, hogy felmérjem az együttérző gyógyítás mértékét. Hatalmas különbségeket tapasztaltam: a puszta megértéstől a legvalódibb biztonságérzet és hála érzéséig.  Semmi nem erősíti fel ezeket a hatásokat jobban, mint a kiszolgáltatottság, a rossz közérzet vagy a fájdalom.

Ha ápoló, orvos, terapeuta vagy szülésznő vagy, most meghívlak, végezzünk el egy tesztet: vajon a te gyógyítási gyakorlatod hol helyezkedik el a kedvesség és együttérzés skáláján.

1. Ridegtartás

Ezt a szintet az a nővér testesítette meg, aki először fölhelyezte a húgyúti katétert. Szakmailag kompetens volt, nem találtam hibát a technikájában. De nyers volt és érzéketlen egy olyan beavatkozás során, amit akár fájdalommentesen de traumatizáló módon is el lehet végezni. Kapkodva végezte el a fertőtlenítést a nemiszervemen, egyáltalán nem vette figyelembe a terület érzékenységét. Durván nyomta az érzéstelenítő gélt a húgycsőbe, úgy, hogy a testem összerándult, és – egy pillanat várakozás nélkül – felkapta a katétert, hogy azonnal felhelyezze. Ezen a ponton finoman megkértem, hogy várjon egy percet, hogy az érzéstelenítő gél kifejtse hatását mielőtt behelyezi a katétert. Belement ugyan, de az arcán nem láttam a megértés jelét.

2. Udvarias gondoskodás

A nővérek kis csoportja tartozott ebbe a kategóriába. A munkájukat gyorsan és hatékonyan végezték. Udvariasak és mosolygósak voltak, nagy gondossággal végezték az ápolói tevékenységet. Leginkább az éjszakás nővérekre volt jellemző ez a gondozási mód. Az éjszakai ellenőrzések során, hogy mind a négyen felébredtünk: zajos jövés, menés, hangos papucskopogás, csörömpölés a műszerekkel, éles fények, és a protokoll mindenek felett való betartása fémjelezte a munkájukat. Mosolyogtak - de a szemük nem mosolygott.  

3. Kedves gondoskodás

A legtöbb nővér, akivel találkoztam, kedves volt. Személyként, emberként kezeltek, figyeltek az igényeimre, visszajöttek, ha szükség volt rájuk, figyelmet fordítottak a kényelmemre, és sokat mosolyogtak. Ha aggódtam valami miatt, vagy kérdésem volt, utánajártak, és már jöttek is a válasszal. Képesek voltak apróbb szabályszegésekre, hogy a személyre szabottan tudjanak rólam gondoskodni. Élvezték a munkájukat, élmény volt őket az ágyak között látni. Amikor az egyik ilyen nővér helyezte fel a katétert, a beavatkozást kedvesen, érzékenyen és empátiával végezte. Nem éreztem fájdalmat. 

4. Együttérző gondoskodás

Ötből egy nővér tartozott ebbe a kategóriába. Meglágyították a szívemet, mélységes hálát éreztem. Amikor kiszolgáltatott vagy, szorongást és fájdalmat élsz át, az együttérző nővér gondoskodása csodákra képes. Megnyugtat, biztonságban érzed magad, és hálával telik meg a szíved. Elfelejtkezel a fájdalmaidról. Ezek a csodálatos nővérek valóban személyként kezelnek. Együttérző tekintetük megérinti a lelked. Empatikus érintésük megváltoztat mindent. Teljes természetességgel fogtuk meg egymás kezét, kölcsönösen élveztük a helyzetet, tiszta szívünkből mosolyogtunk. Ezek azok a nővérek, akik azt mondják „Imádom a munkámat!”. És imádják a pácienseinket is.

Melyik pontnál ismertél magadra?

Gondold át az utolsó hetedet a pácienseiddel. Hová sorolnád a gyakorlatodat? Biztos vagyok benne, hogy sokat fektettél abba, hogy gondoskodj a betegeidről, de vajon ők hogy élték meg ezt?

Együttérzek a rideg és az udvarias nővérekkel is. Szinte biztos, hogy komoly lelkesedéssel kezdték meg munkájukat annak idején. Annak, hogy elvesztették elhivatottságukat, a rendszer brutalitása az oka. Már csak munkájuk van, nem hivatásuk, és sokan kiégtek.

Pár perc alatt egyértelműen meg tudom állapítani, hogy egy nővér melyik kategóriába tartozik. Minél együttérzőbb és kedvesebb valaki, annál nagyobb örömmel végzi a munkáját, annál elégedettebb. A kutatások megerősítik ezt a megfigyelést: az empátia és az együttérzés megóv a kiégéstől. Azok vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, akik már nem érzékelik munkájuk mélyebb értelmét, és elvesztették céljaikat.  

Az együttérző nővérek gyorsan rájöttek, hogy én is orvos vagyok, de ez nem vezetett oda, hogy különleges bánásmódban részesítsenek, ők mindenkit ugyanolyan gondossággal láttak el, függetlenül a beteg társadalmi helyzetétől. A rideg és az udvarias nővérek egyszerűen nem látták bennem a külön személyt, az embert, nem beszélgettek velem, így ők soha nem jöttek rá, hogy orvos vagyok.
Az együttérző gondoskodás jól kimutatható hatással van a betegek állapotára: a hivatásukat szerető, elégedett nővérek munkája gyógyító hatású, míg a rideg nővérek ártanak a betegnek, hátráltatják a gyógyulást.

Segítő foglalkozásúként kis lépésnek tűnik, hogy csak egyetlen fokkal magasabbra juss a kedvesség – együttérzés skálán. Ám, ha ez megtörténik, komoly, pozitív változást fogsz tapasztalni te magad, és a pácienseid is. És tudod mi a csodálatos?  Ehhez az egészhez nincs szükséged se a főnököd, se mások engedélyére. A rideg nővérek és az együttérző nővérek ugyanabban a környezetben dolgoznak, és ugyanaz a főnökük. A gondoskodásuk minősége a saját döntésükön alapul.

Tudjuk, hogy a legtöbb egészségügyi munkakör rengeteg stresszel jár, és nagyon kevés a támogatás. Ha megtennéd a megfelelő lépéseket, de túlterhelt vagy, és nem tudod, hogy fogj hozzá, néhány anyagunk segítséget nyújthat. Olvasd el Együttérző gyógyítás a nem együttérző egészségügyben című cikksorozatunkat itt , illetve Robin Youngson: Együttérző gyógyítás  című könyvét, amely rengeteg egészségügyi dolgozónak segített már megváltoztatni a mindennapi gyakorlatát.

A fordítást Robin Youngson Take the test: Are you kindly, compassionate or just competent?

című cikke alapján Sződy Judit készítette a szerző engedélyével.